Kā digitalizēt loģistikas biznesu?

​Loģistikas uzņēmuma digitalizācija ir svarīgs solis, kas var palīdzēt optimizēt procesus, samazināt izmaksas un uzlabot klientu apkalpošanu. Nav šaubu, ka loģistikas uzņēmējdarbības digitalizācija mūsdienu pasaulē ir kļuvusi par nepieciešamību. Tā var būt lielisks palīgs uzņēmumiem, lai uzlabotu to uzņēmējdarbības rezultātus un ietaupītu naudu.

  • Digitālās noliktavas izveide ar ERP programmatūru.
  • Izmantojiet mobilās lietojumprogrammas datu vākšanai un analīzei.

Ja vēlaties digitalizēt savu loģistikas uzņēmumu, ir daudz lietu, kas jāņem vērā. Vissvarīgākais ir pārliecināties, ka esat izvēlējies savām vajadzībām atbilstošu risinājumu. Ja vēlaties digitalizēt savu loģistikas uzņēmumu, bet nezināt, ar ko sākt, mēs sniegsim dažus padomus.

Pirmais solis ir saprast, kāda veida procesi jums ir. Kad zināt, kāda veida procesi tie ir, varat izlemt, cik daudz laika un pūļu prasīs projekta pabeigšana. Ja tas ir kaut kas vienkāršs, piemēram, dokumentu skenēšana datubāzē vai datu augšupielāde jau esošā sistēmā, tad tam nevajadzētu aizņemt pārāk daudz laika, jo nebūs daudz darba, kas saistīts ar jaunu sistēmu vai lietojumprogrammu izveidi no nulles.

​Tomēr, ja ir jāizveido jaunas sistēmas vai programmatūras lietojumprogrammas no nulles, tad šis uzdevums var aizņemt daudzus mēnešus vai pat gadus atkarībā no tā, cik sarežģītas ir šīs prasības.

Saturs

​Kā jaunākās tehnoloģijas var uzlabot loģistikas nozares efektivitāti

Liela daļa loģistikas nozares ir saistīta ar pieprasījuma prognozēšanu, nākotnes plānošanu un vienmērīgas darbības nodrošināšanu. Taču tas ir liels darbs cilvēkiem, un to izdarīt kļūst arvien grūtāk, jo aizvien vairāk klientu izvēlas iepirkties tiešsaistē. Lūk, jaunākie tehnoloģiju sasniegumi, kas var uzlabot loģistikas efektivitāti jūsu nozarē.

​Mākslīgais intelekts

Mākslīgais intelekts strauji ienāk loģistikas nozarē. Mākslīgā intelekta tehnoloģijas pēdējos gados ir strauji attīstījušās, ļaujot uzņēmumiem apstrādāt vairāk datu un uzlabot to efektivitāti.

Mākslīgais intelekts tiek izmantots daudzās lietotnēs, sākot no maršrutu optimizācijas līdz pieprasījuma prognozēšanai un budžeta plānošanai. Lūk, daži no veidiem, kā mākslīgais intelekts var palīdzēt loģistikas operācijām:

  • Maršrutu optimizācija - mākslīgais intelekts var palīdzēt optimizēt maršrutus, samazināt autovadītāja laiku, ko viņš pavada neefektīvos maršrutos, un uzlabot kopējo efektivitāti.
  • Pieprasījuma prognozēšana - mākslīgais intelekts var palīdzēt prognozēt nākotnes pieprasījuma modeļus, ļaujot piegādes uzņēmumiem plānot uz priekšu.
  • ​Budžeta plānošana - mākslīgais intelekts var palīdzēt pieņemt labākus lēmumus par to, cik daudz naudas jāpiešķir katrai uzņēmējdarbības jomai.

​Mākoņdatošana

Mākoņdatošana ir skaitļošanas veids, kurā attālināti datori ir savienoti ar centrālo serveri, nevis tieši ar to. Mākoņdatošana izmanto virtualizāciju, lai nodrošinātu koplietojamus resursus, kuriem piekļūst un kurus pārvalda kā vienotu vienību. Tā ir pretstatā klienta-servera arhitektūrai, kurā programmatūras lietojumprogrammas tiek instalētas atsevišķos datoros, un lietojumprogramma tiek tieši uzrunāta.

Visbiežāk mākoņdatošana tiek izmantota, lai nodrošinātu attālinātiem lietotājiem piekļuvi datubāzēm, lietojumprogrammām un citiem datora resursiem, izmantojot tīklu. Mākoņdatošana ir izmantota arī resursu koplietošanai organizācijās. Šādā veidā uzņēmuma mēroga informāciju var padarīt pieejamu no jebkuras vietas, palielinot efektivitāti un nodrošinot lielāku datu drošības kontroli.

​Mākoņdatošana ļauj arī ātri nodrošināt datora resursus pēc vajadzības. Turpretī tradicionālie tīkli un glabāšanas sistēmas bieži vien prasa padziļinātu plānošanu vai pielāgotu integrāciju, pirms tās var efektīvi izmantot.

​Lietu internets (IoT)

IoT nav tikai lietu savienošana ar internetu. Tas ir arī par to, kā padarīt tās spilgtas, savienotas un spējīgas mijiedarboties. IoT ļauj mazumtirgotājiem uzraudzīt krājumu līmeni un reāllaikā sniegt jaunāko informāciju par veikalu atrašanās vietām, produktu pieejamību un cenām. Tas ļauj arī ražotājiem izsekot saviem produktiem no ražošanas līdz nosūtīšanai, nodrošinot, ka tie nosūta tikai pareizos produktus pareizajā laikā.

IoT ir potenciāls revolucionizēt loģistikas uzņēmumu darbību. Ļaujot uzņēmumiem optimizēt procesus, pamatojoties uz reāllaika datiem, tie var efektīvāk pārvaldīt darbību un palielināt ieņēmumus, samazinot izmaksas, kas saistītas ar manuāliem procesiem vai cilvēka kļūdām.

Piemēram, viens uzņēmums izmantoja IoT risinājumu, lai uzraudzītu savu piegādes ķēdi, meklējot bojāšanās pazīmes pirms sūtījuma nosūtīšanas izplatīšanai. Atklājot, ka viens no piegādātājiem ir pārproducējis dažus produktus par noteiktu daudzumu, uzņēmums varēja identificēt citas preces, kas varētu būt skartas, un anulēt tās no sūtījumu saraksta pirms to atkārtotas nosūtīšanas.

​Blokķēdes

Blokķēde ir koplietojama, decentralizēta virsgrāmata, kas var izveidot pastāvīgu, nemainīgu darījumu ierakstu daudzos tīkla datoros. Šī tehnoloģija dod iespēju dažādām pusēm droši uzglabāt un apmainīties ar datiem, neprasot trešās puses starpniekus vai centralizētas iestādes.

Blokķēžu ķēde pastāv jau daudzus gadus, taču tikai nesen tā sāka gūt popularitāti loģistikas nozarē. Tas galvenokārt ir saistīts ar tās potenciālu samazināt izmaksas un palielināt efektivitāti vairākās piegādes ķēdes jomās.

Šeit ir tikai daži no veidiem, kā blokķēde var uzlabot efektivitāti šajā nozarē:

  • Blokķēdi var izmantot kā nemainīgu darījumu ierakstu.
  • Tā var nodrošināt lielāku pārredzamību par to, kam pieder kādi aktīvi.
  • To var izmantot, lai izsekotu aktīvus no to izcelsmes līdz izplatīšanai un patēriņam.
  • ​Tā var palīdzēt organizācijām pārbaudīt produktu autentiskumu, pirms tie tiek pārdoti vai nosūtīti pāri robežām.

​Noliktavas robotizācija

Noliktavu roboti ir būtiska tehnoloģija, kas ir ļāvusi uzņēmumiem strādāt efektīvāk. Šīs mašīnas var izmantot preču transportēšanai visā noliktavā, tādējādi samazinot nepieciešamību pēc cilvēku darba. Noliktavu robotika ir arī paredzēta, lai samazinātu traumu skaitu un darba vietās gūto ievainojumu skaitu.

​Šos robotus var izmantot arī daudzās citās uzņēmējdarbības jomās, piemēram, piegādes centros, izplatīšanas centros un ražošanas uzņēmumos.
Noliktavu automatizācija ir pazīstama jau vairākus gadu desmitus, taču tikai nesen tā ir kļuvusi par nozares galveno tendenci.

​Noliktavas robotu izmantošanas priekšrocības ir šādas:

  • Efektīva transportēšana - noliktavas roboti var pārvietoties pa noliktavas telpu daudz ātrāk nekā cilvēki. Tas ļauj uzņēmumiem katru dienu paveikt vairāk, samazinot laiku, kas nepieciešams preču komplektēšanai un iepakošanai to turpmākai nosūtīšanai.
  • Samazināta atbildība - tā kā mazāk darbinieku ir pakļauti nelaimes gadījumu vai traumu riskam darba vietā, uzņēmumi var ietaupīt naudu, samazinot darbinieku kompensācijas izmaksas vai citas apdrošināšanas prēmijas.
  • ​Uzlabota kvalitātes kontrole - noliktavas roboti var pārbaudīt produktus pirms to nosūtīšanas, lai tajos nebūtu defektu, kas varētu radīt problēmas ar klientu apkalpošanu vai bojājumus nosūtīšanas laikā.

​Loģistikas programmatūra, kas palīdz uzlabot efektivitāti

​Loģistikas nozare ir viena no svarīgākajām un visstraujāk augošajām nozarēm pasaulē. Tā ir arī nozare, kas vairāk nekā jebkad agrāk ir atkarīga no tehnoloģijām.

Lai palīdzētu šīs nozares uzņēmumiem kļūt efektīvākiem, ir pieejami vairāki programmatūras risinājumi. Šeit ir daži no populārākajiem programmatūras risinājumiem loģistikas uzņēmumiem:

  • ERP nozīmē uzņēmuma resursu plānošanu, kas ir uzņēmuma biznesa procesu un sistēmu pārvaldība no sākuma līdz galam. ERP sistēma palīdz uzņēmumiem racionalizēt piegādes ķēdi, pārvaldot krājumus, pasūtījumus, attiecības ar klientiem, pārdošanas pasūtījumus un citus uzņēmējdarbības procesus.
  • Mobilā lietotne ļauj loģistikas uzņēmumiem uzlabot klientu pieredzi, nodrošinot viņiem reāllaika atjauninājumus par to, kas notiek ar viņu sūtījumiem vai pakām. Lietotne ļauj arī pielāgot to atbilstoši klientu vajadzībām, lai tie jebkurā brīdī varētu uzzināt tieši to, ko vēlas zināt par savu sūtījumu.
  • Klientu portāls nodrošina klientiem piekļuvi tādai informācijai kā pasūtījuma statusa atjauninājumi un klientu apkalpošanas dienesta atbildes, izmantojot vienu logu, nevis izmantojot vairākas mājas lapas vai lietotnes. Klientu portāli arī ļauj uzņēmumiem sekot līdzi visiem ienākošajiem.
  • Loģistikas pakalpojumu pārvaldības (no angļu val. - Logistics Service Management jeb LSM) programmatūras risinājumi palīdz uzņēmumiem racionalizēt piegādes ķēdes procesu, uzlabot redzamību un kontroli, kā arī samazināt izmaksas, optimizējot visu piegādes ķēdi no noliktavas līdz klientam. LSM programmatūras risinājumi automatizē pasūtījumu izpildi, krājumu pārvaldību, transporta plānošanu un maršrutēšanu, muitošanu, kravu ekspedīciju un daudz ko citu.
  • Ienākošā loģistika ir preču sagatavošanas process nosūtīšanai. Ienākošā loģistika ietver preču saņemšanu no klientiem, to pārbaudi un sagatavošanu nosūtīšanai. Izejošā loģistika ir preču transportēšana no uzņēmuma noliktavas uz galamērķi.
  • Noliktavas pārvaldība ir procesu kopums, kas paredzēts, lai nodrošinātu optimālu noliktavas pārvaldību attiecībā uz krājumu līmeni un izmaksām. Tā ietver pieprasījuma prognozēšanu, komplektēšanas un iepakošanas grafiku izveidi, tranzīta maršrutu un grafiku plānošanu un izpildes uzraudzību.
  • Autoparka pārvaldība ir procesu kopums, kas paredzēts, lai pārvaldītu visus uzņēmuma autoparka aspektus, piemēram, tehniskās apkopes plānošanu, autovadītāju grafiku plānošanu, transportlīdzekļu uzskaiti, rēķinu izrakstīšanu, transportlīdzekļu izsekošanu, degvielas iegādi, transportlīdzekļu atrašanās vietas sistēmas un dispečeru sistēmas.

​Loģistikas programmatūra var mainīt situāciju jūsu uzņēmuma pārvaldībā. Tā ļauj racionalizēt procesus, palielināt efektivitāti un uzlabot klientu apkalpošanu. Turpmāk ir uzskaitīti loģistikas programmatūras sniegtie ieguvumi:

1. Pasūtījumu apstrāde

​Loģistikas programmatūru var izmantot, lai apstrādātu pasūtījumus, izmantojot pasūtīšanas sistēmu. Šādā veidā jūs varat nodrošināt, ka visi pasūtījumi tiek apstrādāti ātri un efektīvi, vienlaikus ietaupot laiku citiem administratīvajiem uzdevumiem.

2. Krājumu kontrole

​Loģistikas programmatūru var izmantot, lai sekotu līdzi krājumu līmenim visās uzņēmuma nodaļās. Tas ļauj jums nodrošināt, ka jums vienmēr ir pietiekami daudz krājumu, lai klientiem nerastos problēmas ar pasūtījumu izpildi vai nosūtīšanu.

​3. Trešo pušu loģistikas pakalpojumu sniedzēju pārvaldība

​Trešās puses loģistikas pakalpojumu sniedzēji (no angļu val. third-party logistics (3PLs)) ir uzņēmumi, kas sniedz pārvadāšanas un ekspedīcijas pakalpojumus tādu uzņēmumu vārdā kā jūsu uzņēmums. Ja izmantojat loģistikas programmatūru ar 3PL, tā automātiski sazināsies ar šiem 3PL, nosūtot īsziņu vai e-pastu, kad ar to starpniecību tiks veikts pasūtījums. Tādējādi jūs vienmēr zināt, cik daudz preču ir noliktavās pirms pasūtījuma veikšanas.

4. Pieprasījuma un piedāvājuma plānošana

​Piegādes ķēdes pārvaldība ir viena no vissvarīgākajām loģistikas jomām. Piegādes ķēdes pārvaldība ietver izejvielu, sastāvdaļu, detaļu un gatavo preču pieejamības plānošanu un prognozēšanu no piegādātājiem līdz klientiem. Tā ietver arī jaunu izejvielu vai sastāvdaļu avotu apzināšanu un to piegādes saskaņošanu ar ražošanas grafiku.
Piegādes ķēdes vadība optimizē materiālu plūsmu organizācijas piegādes ķēdē. Mērķis ir samazināt izmaksas, uzlabot spēju reaģēt uz klientu vajadzībām un palielināt efektivitāti, pārvaldot krājumu līmeni, pamatojoties uz prognozēm, nevis faktisko pārdošanas apjomu.

​Nobeigumā

Uzņēmumi, kas ir veiksmīgi ieviesuši loģistikas sistēmu, ir arī definējuši un pieņēmuši uzņēmējdarbības digitalizācijas praksi. Šie uzņēmumi izmanto modernās tehnoloģijas, lai palīdzētu uzlabot pārvadājumu efektivitāti, plānošanu un viedo krājumu izsekošanu. Līdz ar to tiek gūti labāki ieguvumi lēmumu pieņemšanas procesā, izmantojot reāllaika informāciju, automatizācijas rezultātā tiek palielināta produktivitāte un ietaupītas izmaksas, pateicoties racionālākām operācijām visā piegādes ķēdē. Lai digitalizētu savu loģistikas uzņēmumu, ņemiet vērā šos uzņēmumus, kas to ir veiksmīgi paveikuši.

Nepieciešams risinājums logistikas nozarē?

​Lai atbildētu uz jautājumiem, kas rūp tieši jums, sazinieties ar mums!


Kad uzņēmumam vajadzētu izvēlēties PWA tehnoloģijas?