Kā izvēlēties pareizo platformu nākamajam lietojumprogrammu izstrādes projektam?

​Izvēlēties pareizo platformu nākamajam lietojumprogrammu izstrādes projektam nav viegli. Izvēles process parasti ietver daudz pētījumu, diskusiju ar ieinteresētajām personām un izstrādātājiem, un visbeidzot - lēmumu par to, kuru platformu izmantot. Bet kādi ir galvenie faktori, kas jāņem vērā, izvēloties platformu?

​Lai gan katra uzņēmuma vajadzības ir unikālas, izvēloties platformu, varat izmantot dažas vispārīgas vadlīnijas. Šajā rakstā mēs aplūkosim, kā izvēlēties pareizo platformu nākamajam lietojumprogrammu izstrādes projektam.

​Saturs

​Padomi, kas palīdz izlemt par dažādām platformām, kuras piedāvā dažādas izvietošanas iespējas

​Labākais veids, kā izvēlēties pareizo platformu, ir izvērtēt vairākas iespējas, tostarp šādas:

  • Izvērtējiet sarežģītību un izmaksas. Lielākā daļa izstrādātāju teiks, ka viņi dod priekšroku darbam vienā valodā, nevis citā. Piemēram, daži izstrādātāji dod priekšroku darbam ar Java, bet citi - ar C++. Ja vēlaties izmantot konkrētu valodu, ir lietderīgi izvēlēties platformu, kas atbalsta šo valodu;
  • Apsveriet, vai jūsu lietojumprogramma tiks izvietota lokālajā vidē vai mākonī. Kā minēts iepriekš, dažādas platformas piedāvā dažādas izvietošanas iespējas. Ja jūsu lietojumprogramma darbojas mākoņa vidē, pārliecinieties, ka tā ir saderīga ar jūsu vēlamo mākoņa pakalpojumu sniedzēju (piemēram, Amazon Web Services);
  • Novērtējiet lietotāja pieredzi un izstrādātāja produktivitāti. Dažas platformas atvieglo lietotāju mijiedarbību ar tām vairāk nekā citas, piemēram, tās nodrošina labāku atbalstu mobilajām ierīcēm vai piedāvā vairāk funkciju, piemēram, drošību. Svarīgi ir arī apsvērt, cik viegli izstrādātājiem ir veidot lietojumprogrammas katrā platformā; tas var ietekmēt produktivitāti un koda kvalitāti.

​iOs un Android lietojumprogrammu izstrāde

Android un iOS ir divas populārākās operētājsistēmas mūsdienās. Abas ir ļoti jaudīgas, un tās var izmantot visdažādāko lietojumprogrammu izveidei.

1. Atvērtā/aizslēgtā avota lietojumprogramma

​Tomēr starp tām ir dažas būtiskas atšķirības. Galvenā atšķirība starp Android un iOS ir tā, ka Android ir atvērtā pirmkoda platforma, bet iOS ir slēgtā pirmkoda platforma. Tas nozīmē, ka izstrādātāji var izmantot daudzās lietotnes, kas pieejamas Google Play veikalā, bet viņiem nebūs pieejams tas pats Apple App Store.

2. Programmēšanas valoda

​Savukārt iOS lietotnes tiek izstrādātas, izmantojot Objective-C vai Swift programmēšanas valodas, bet Android lietotnes - Java, Kotlin, Dart un citas.

3. Ģeogrāfija

​Tomēr iOS ir vairāk izplatīta attīstītajās valstīs, piemēram, ASV un Eiropā. Turklāt tā nav tik elastīga kā Java vai Kotlin, ko izmanto Android lietotņu izstrādē. Tomēr Apple nesen ir ieviesusi Swift kā oficiālo programmēšanas valodu iOS lietojumprogrammu izstrādei.

4. Lietotāja saskarne

​Runājot par lietotāja saskarnes (UI) dizainu, abas platformas lietotājiem un izstrādātājiem piedāvā lielu elastību. Taču, runājot par lietotāja pieredzi (UX), iOS joprojām ir pārāka par Android tās vienkāršības un intuitīvā dizaina dēļ.

5. Tirgus daļa

Saskaņā ar “Statista” datiem Android tirgus daļa ir 85 %, savukārt iOS tirgus daļa ir 15 %. Android tiek plašāk izmantots tādos jaunattīstības tirgos kā Indija, Brazīlija un Krievija, savukārt iOS ir vairāk izplatīta tādās attīstītajās valstīs kā ASV un Eiropa.
Tas ir tāpēc, ka Android ierīces ir lētākas nekā iPhone, jo tās ir atvērtā koda ierīces. Tāpēc daudzi cilvēki, kuri nevar atļauties iPhone, tā vietā izmanto Android tālruņus. Taču tas nenozīmē, ka Android nevar izmantot attīstītajās valstīs, piemēram, Eiropā vai Amerikā, jo to var izmantot ikviens, kas vēlas to iegādāties, neatkarīgi no ienākumu līmeņa.

​Abu operētājsistēmu priekšrocības un trūkumi

​Operētājsistēmu priekšrocības:

Operētājsistēma ir būtiska programmatūra, kas pārvalda un kontrolē datora aparatūru.

​Tā ir bāze, uz kuras var darbināt citu programmatūru. Operētājsistēmas sastāv no daudzām dažādām sastāvdaļām, tostarp:

  • Procesora uzraugs (vai kodols): Šis komponents apstrādā lietojumprogrammu pieprasījumus, kontrolē piekļuvi aparatūras ierīcēm un pārvalda atmiņas piešķiršanu;
  • Lietotāja saskarne: Lietotāja saskarne ļauj lietotājiem mijiedarboties ar datoru, izmantojot tastatūru un peli vai skārienjūtīgo ekrānu;
  • Failu sistēma: Šī komponente organizē failus datora atmiņas ierīcēs direktorijos, kas ļauj efektīvi iegūt datus, meklējot konkrētu failu nosaukumus vai saturu;
  • Drošības funkcijas aizsargā datorus no nesankcionētas piekļuves vai bojājumiem, ko rada vīrusi vai ļaunprātīgas datorprogrammas, ko dēvē par vīrusiem.

​Operētājsistēmu trūkumi

  • Operētājsistēma ir atbildīga par datora resursu, piemēram, atmiņas un procesora laika, pārvaldību. Ja vienlaicīgi tiek darbinātas vairākas lietojumprogrammas, var rasties atmiņas vai procesora laika problēmas;
  • Daži trešo pušu produkti var nedarboties pareizi operētājsistēmā;
  • ​Pastāv iespēja, ka operētājsistēma var sabojāties vai tikt bojāta, ja tā netiek pareizi uzturēta.

​Web lietojumprogrammu izstrāde

​Kas ir “Native” platformas lietojumprogrammu izstrāde?

“Native” platformas lietojumprogrammu izstrāde ir plašs termins, kas ietver lietojumprogrammas izstrādi konkrētai operētājsistēmai. To var uzskatīt par pretstatu starpplatformu izstrādei, kas ietver koda izstrādi vairākām platformām, izmantojot vienu kodu bāzi.

​“Native” platformas lietojumprogrammu izstrāde ir visizplatītākais programmatūras izstrādes veids, un tūkstošiem uzņēmumu visās nozarēs to izmanto, lai radītu savus produktus un pakalpojumus. Tā ir tik izplatīta, ka daudzi cilvēki nezina par citām iespējām, piemēram, starpplatformu izstrādi, kas var šķist eksotiskāka vai pat futūristiskāka, bet var būt tikpat efektīva.

Ir vairāki iemesli, kāpēc “native” platformas lietojumprogrammu izstrāde ir tik populāra:
Tas ļauj izstrādātājiem izmantot visas galvenās operētājsistēmas piedāvātās funkcijas, tostarp jaunās funkcijas, kas pievienotas nākamajās versijās.

​Piemēram, ja šodien izstrādājat iOS lietojumprogrammu un vēlaties izmantot visas jaunākās funkcijas, kas pieejamas iOS 11 un turpmākajās operētājsistēmās. Tomēr, ja šodien veidojat Android lietotni, šajā versijā joprojām trūkst dažu vecāku funkciju un drīzumā būs pieejamas dažas jaunas funkcijas, taču tās nebūs pieejamas līdz Android 12 . Lai gan no pirmā acu uzmetiena tas var šķist trūkums, tas ir diezgan noderīgi, jo nozīmē, ka lietotnes tiek veidotas, izmantojot vecākas versijas.

​Kas ir starpplatformu/hibrīda lietojumprogrammu izstrāde?

​Starpplatformu izstrāde attiecas uz tādu lietojumprogrammu izveidi, kuras var darbināt vairākās platformās. To var panākt dažādos veidos, bet visbiežāk tiek izmantota viena koda bāze un tā kompilēšana dažādām platformām.

​Starpplatformu izstrāde ir salīdzinoši jauns jēdziens, kas pēdējos gados kļūst arvien populārāks, pateicoties atvērtā koda ietvaru pieaugošai pieejamībai, kas ļauj izstrādātājiem radīt lietojumprogrammas vairākām platformām, izmantojot vienu koda bāzi.

​Pastāv dažādas pieejas starpplatformu izstrādei, sākot no “native” lietotņu izveides, izmantojot HTML5 un JavaScript (izmantojot PhoneGap vai Cordova), līdz tīmekļa tehnoloģiju, piemēram, AngularJS vai ReactJS, izmantošanai, lai izveidotu tīmekļa lietotnes, kas darbojas mobilajās ierīcēs bez nepieciešamības mainīt kodu.

Kas ir tīmekļa lietojumprogrammu izstrāde (progresīvā tīmekļa lietojumprogrammu izstrāde)

Tīmekļa lietojumprogrammu izstrāde ir lietojumprogrammu izstrādes process, izmantojot HTML, CSS un JavaScript. Šīs lietojumprogrammas darbojas pārlūkprogrammās un ir pieejamas, izmantojot internetu.
Tīmekļa lietojumprogrammas tiek veidotas, izmantojot HTML, CSS un JavaScript tehnoloģijas.

Progresīvā tīmekļa lietotne ir tīmekļa lietojumprogramma, ko var instalēt lietotāja mobilajā ierīcē vai datorā, lai tai varētu piekļūt bezsaistē. Lietotāji var iegūt lietotnei līdzīgu pieredzi, izmantojot progresīvās tīmekļa lietotnes, kurās izmantotas jaunākās pārlūkprogrammu tehnoloģijas.

Tajā tiek izmantota pakalpojuma darba ņēmēja tehnoloģija, kas palīdz nodrošināt uzticamu pieredzi lietotājiem, kad tie ir bezsaistē. Tā darbojas dažādās ierīcēs, piemēram, galddatoros, klēpjdatoros un viedtālruņos.

​Mobilo lietotņu ielāde ir ilgāka nekā parasto vietņu ielāde, jo tās ir lielākas un sarežģītākas. Tāpēc mobilo lietotņu ielāde aizņem vairāk laika nekā citu vienkāršu tīmekļa vietņu ielāde. Bet ar progresīvajām tīmekļa lietojumprogrammām jums nav jāuztraucas par visām šīm lietām, jo tās nav jāinstalē ierīcē vai jālejupielādē no veikala; tās darbojas tāpat kā jebkura parasta tīmekļa vietne, bet ar dažām papildu funkcijām, piemēram, push paziņojumiem utt.

​Tīmekļa lietojumprogrammu izstrādes priekšrocības

  1. Tīmekļa lietojumprogrammas ir viegli lietojamas un administrējamas;
  2. Tām var piekļūt no jebkuras vietas pasaulē, izmantojot pārlūkprogrammu, un tos nav nepieciešams instalēt vai konfigurēt;
  3. Tās var integrēt ar citām lietojumprogrammām un datubāzēm, tāpēc tās ir ļoti elastīgas un jaudīgas;
  4. Tā nodrošina ietvaru, lai saniegtu interneta lietojumprogrammām (RIA);
  5. ​Tīmekļa lietojumprogrammas ir drošas; tās aizsargā pret injekciju uzbrukumiem un citiem drošības apdraudējumiem, piemēram, krustenisko vietnes skriptēšanu (XSS) un krustenisko vietnes pieprasījuma viltošanu (CSRF).

​Web lietojumprogrammu trūkumi

  1. Web lietojumprogrammas ielādējas ilgāk nekā “native” mobilās lietojumprogrammas;
  2. Lai tīmekļa lietojumprogrammas darbotos pareizi, tām ir nepieciešams pastāvīgs interneta pieslēgums, savukārt vietējās mobilās lietojumprogrammas var darboties gan ar interneta pieslēgumu, gan bez tā;
  3. Tīmekļa lietojumprogrammas nevar kopīgot vieglāk nekā vietējās mobilās lietojumprogrammas, kuras var viegli kopīgot, izmantojot Google Play vai Apple Store;
  4. ​Tās nav tik drošas kā vietējās mobilās lietotnes, jo tās darbojas tīmekļa serveros, kurus kibernoziedznieki var viegli uzlauzt, izmantojot ļaunprātīgu programmatūru un vīrusus.

Nobeigumā

Pareizā platforma būs atkarīga no vairākiem dažādiem faktoriem, tostarp, bet ne tikai: projekta budžeta un laika grafika, lietojumprogrammas sarežģītības un nepieciešamās funkcionalitātes, vēlamās programmēšanas valodas vai tehnoloģijas un atbalsta personāla attīstības vajadzībām.

​Nav vienkāršas atbildes, kura platforma ir labākā, jo katrs projekts atšķiras atkarībā no šiem faktoriem. Tomēr ir daži nepārprotami uzvarētāji (vietējās mobilo ierīču izstrādes platformas), jo lietotņu izstrāde kļūst par arvien populārāku risinājumu uzņēmumiem, kas vēlas sasniegt savus klientus, izmantojot mūsdienās populārākos kanālus. Sazinieties ar mums Midis un ļaujiet mums palīdzēt jums izvēlēties piemērotāko lietojumprogrammu jūsu uzņēmumam.

​Vai ir Jums ir nepieciešams izveidot lietojumprogrammu?

Sazinieties ar mums!


Ātrāka pārdošanas piedāvājumu sagatavošana ar Odoo