Kas ir pielāgotu tīmekļa lietojumprogrammu izstrāde?

Tehnoloģijas ir kļuvušas par būtisku uzņēmumu panākumu virzītājspēku. Tāpēc tīmekļa lietojumprogrammas kļūst gandrīz par neatņemamu sastāvdaļu, lai sasniegtu šos panākumus.

Pielāgotu tīmekļa lietojumprogrammu  izstrāde ietver pielāgotas programmatūras izveidi uzņēmumam atkarībā no tā īpašajām uzņēmējdarbības vajadzībām. Process sākas ar klienta prasību izpratni un to turpmāku optimizēšanu pirms lietojumprogrammas izstrādes.

Viss process tiek veikts ciešā projekta vadītāja un klienta pārstāvju uzraudzībā, lai klienti varētu aplūkot tīmekļa lietojumprogrammu katrā posmā un attiecīgi veikt izmaiņas.  

​Mēs apspriedīsim dažādus tīmekļa lietojumprogrammu veidus, ko varat ieviest, un to, kādu labumu tie var sniegt jūsu uzņēmumam.

Saturs

​Kas ir pielāgotas tīmekļa lietojumprogrammas?

​Pielāgota tīmekļa lietojumprogramma ir programmatūra, kas izveidota īpaši vienam uzņēmumam vai konkrētam mērķim. Mazie uzņēmumi bieži var gūt labumu no pielāgotām tīmekļa lietojumprogrammām, jo tās ir rentabls veids, kā atrisināt problēmu.

Pielāgotu tīmekļa lietojumprogrammu izstrādi parasti veic programmētāju komanda, kas specializējas pielāgotu programmatūras risinājumu izstrādē. Viņiem ir pieredze darbā ar konkrētām programmēšanas valodām, ietvariem vai operētājsistēmām, kas nepieciešamas konkrētam uzņēmumam. 

Labs izstrādātājs spēs jums kā uzņēmuma īpašniekam ieteikt labākās iespējas uzņēmuma vajadzībām. Izvēloties tīmekļa lietojumprogrammu izstrādes uzņēmumu, ir svarīgi pārliecināties, vai tam ir pieredze darbā ar līdzīgiem uzņēmumiem kā jūsu uzņēmums un vai tas izprot jūsu nozari.  

Labam izstrādātājam ir jāspēj cieši sadarboties ar jums visa procesa laikā un pastāvīgi informēt jūs par tā norisi.

​Tīmekļa lietojumprogrammu izmantošanas piemēri

Pielāgotas tīmekļa lietojumprogrammas bieži tiek izmantotas dažādiem mērķiem, tostarp:

  • Noliktavas pārvaldība, klientu attiecību pārvaldība (CRM), grāmatvedība, rēķinu izrakstīšana u. c;
  • Organizācijas izmanto pielāgotas lietotnes darbinieku apmācībai, pasākumu plānošanai un sadarbībai;
  • Skolas izmanto pielāgotas lietotnes plānošanai un skolēnu reģistrācijai;
  • Privātpersonas izmanto pielāgotas lietotnes personīgo finanšu pārvaldībai, iepirkumu sarakstiem un citiem mērķiem.

​Tīmekļa lietojumprogrammu veidi un kā tie var palīdzēt jūsu uzņēmumam?

Izmantojot tīmekļa lietojumprogrammas, varat izveidot jebkuru vietni - no e-komercijas vietnes līdz sociālā tīkla vietnei. Galvenā tīmekļa lietotņu priekšrocība ir tā, ka tās ir viegli lietojamas un pārvaldāmas. Lielākā daļa tīmekļa lietojumprogrammu tiek veidotas, izmantojot HTML un CSS, tāpēc tās ir viegli pielāgot un izveidot jaunas funkcijas. Tālāk ir aprakstīti 7 galvenie tīmekļa lietojumprogrammu veidi un to, kā tās var palīdzēt jūsu uzņēmumam.

1. Pielāgotas e-komercijas vietnes

​Pielāgotas e-komercijas vietnes parasti tiek izstrādātas uzņēmumiem, kas pārdod produktus tiešsaistē vai kuriem ir tiešsaistes veikals. Šīs vietnes var pielāgot atbilstoši jūsu vajadzībām, un tajās ir tādas funkcijas kā iepirkumu kartīte, maksājumu vārteja, produktu katalogi, atskaites, meklētājprogrammas un citas.

2. Pielāgotas satura pārvaldības sistēmas (CMS)

​Satura pārvaldības sistēmas ļauj pārvaldīt vietnes saturu vienā centrālajā vietā. CMS var pārvaldīt arī statiskās lapas vai dinamiskās tīmekļa lapas, vai arī abas. Drupal, Joomla un WordPress ir dažas no mūsdienās populārākajām satura pārvaldības sistēmām.

3. Integrētas tīmekļa lietojumprogrammas

​Integrētā tīmekļa lietojumprogramma apvieno vairākus moduļus vienā nozīmīgākā lietojumprogrammā. Šāda veida lietojumprogrammas var būt diezgan sarežģītas. Tomēr tai ir savas priekšrocības salīdzinājumā ar daudzām lietojumprogrammām, jo tā ļauj labāk integrēt iespējas un funkcijas, nekā tas būtu iespējams, ja vairākas neatkarīgas lietojumprogrammas vienlaikus darbotos vienā serverī.

4. Sociālo tīklu vietnes

​Sociālo tīklu vietne ir vietne, kurā cilvēki sazinās, veicot dažādas darbības, piemēram, sūtot ziņojumus, komentējot un daloties ar saturu. Populāras sociālo tīklu vietnes ir Facebook, Twitter un Instagram.

5. Mobilās lietotnes

Instalējot ierīces operētājsistēmā mobilo lietotni, lietotāji var piekļūt informācijai no saviem viedtālruņiem vai planšetdatoriem (iOS vai Android). Mobilās lietotnes var izmantot visdažādākajiem mērķiem, sākot no ēdiena piegādes pasūtīšanas līdz videoklipu skatīšanai tiešsaistē.

6. Tiešsaistes kopienas

​Tiešsaistes kopienas ir tīmekļa vietnes, kurās lietotāji var pulcēties, lai apspriestu ar savām interesēm saistītas tēmas. Tām bieži ir forumi, kuros cilvēki var uzdot jautājumus un dalīties ar informāciju reāllaikā, komentējot vai tērzējot ar citiem kopienas dalībniekiem (bieži saukti par "biedriem").

7. Tīmekļa pakalpojums

​Šīs lietojumprogrammas darbojas tīmekļa pārlūkprogrammā, izmantojot servera puses kodu (piemēram, Google Dokumenti). Šie pakalpojumi parasti ir darbvirsmas lietojumprogrammas, kas pārveidotas par tiešsaistes pakalpojumu, izmantojot JavaScript vai AJAX tehnoloģiju, lai lietotāji varētu tiem piekļūt no jebkuras vietas, izmantojot pārlūkprogrammu, bez nepieciešamības kaut ko lejupielādēt vai instalēt lokāli savās ierīcēs.

​Kā izveidot tīmekļa lietojumprogrammu

1. Bez kodēšanas

​Ir daudz veidu, kā izveidot tīmekļa lietojumprogrammu bez kodēšanas. Ja nevēlaties apgūt kodēšanu, daudzi pakalpojumi ļauj izveidot darbojošos vietni bez tehniskām zināšanām.

1. Wix

​Wix ir viens no populārākajiem tīmekļa veidošanas rīkiem tiešsaistē. Tas ļauj jums izveidot vietni bez jebkādas kodēšanas pieredzes, un tam ir arī daudz funkciju, kas atvieglo jūsu vietnes pārvaldību, kad tā ir izveidota un darbojas. Wix var izmantot pat lietotnes izveidei.

2. Squarespace

​Squarespace ir vēl viena lieliska iespēja, ja nevēlaties kodēt un vēlaties kaut ko profesionālāk izskatīgu, nekā piedāvā Wix. Tajā ir pieejamas daudzas funkcijas un veidnes, tāpēc tas ir lieliski piemērots, ja vēlaties kaut ko pielāgotāku nekā Wix piedāvātais.

3. Google Sites/Blogger

​Gan Blogger, gan Google vietnes ir Google bezmaksas rīki, kas ļauj ātri un viegli izveidot emuārus vai vietnes, nepieskaroties kodam. Tie ir lieliski piemēroti, ja vēlaties izveidot kaut ko vienkāršu, piemēram, emuāru vai būtisku tīmekļa vietni ar minimālu pielāgošanas nepieciešamību.

2. Pielāgota izstrāde

​Atkarībā no projekta mērķiem un izvēlētās programmēšanas valodas, lai izveidotu pielāgotu tīmekļa lietojumprogrammu, ir nepieciešami dažādi rīki un metodes. Tālāk ir minēti daži no visbiežāk izmantotajiem rīkiem:

  • HTML, CSS un JavaScript. Tās ir katras tīmekļa lietojumprogrammas pamatvalodas. Tās nosaka pārlūkprogrammai, kā attēlot tekstu, attēlus, videoklipus un citu saturu ekrānā. HTML tiek izmantots pamata formatēšanai, CSS - stila veidošanai, bet JavaScript - interaktivitātei, piemēram, veidlapu validācijai vai papildu funkciju pievienošanai lapas elementiem, piemēram, pogām vai multivides atskaņotājiem;
  • ​Servera puses valoda, piemēram, PHP vai Python. Servera puses valodas tiek izmantotas, lai izveidotu dinamiskas lapas, kas var apstrādāt datus no datubāzes vai pieņemt lēmumus, pamatojoties uz lietotāja ievadītajiem datiem. Tās ir atbildīgas arī par satura parādīšanu atpakaļ lietotājiem, kad tie apmeklē jūsu vietni, nosūtot viņiem HTML failus, kas vispirms ir apstrādāti ar dzinējiem. PHP, Python un Ruby on Rails (RoR) ir populārākās servera puses valodas. Midis ir pilna servisa tīmekļa vietņu izstrādes uzņēmums, kas ir eksperts pielāgotu risinājumu izstrādē uzņēmumiem;
  • ​Datubāzes pārvaldības sistēma, piemēram, MySQL. Datu bāzes ļauj vienuviet uzglabāt visdažādākos datus - no vienkāršiem teksta laukiem līdz sarežģītiem masīviem -, lai vēlāk tiem varētu viegli piekļūt. Datu bāzēm parasti ir saskarne, ko sauc par vaicājumu valodu (SQL).

​Web lietojumprogrammu tehnoloģiju steks

Tīmekļa lietojumprogrammu tehnoloģiju steki ir programmatūras ietvari, bibliotēkas un rīki, ko tīmekļa izstrādātāji izmanto, lai izveidotu vietnes un tīmekļa lietojumprogrammas. Šīs tehnoloģijas bieži vien ir apvienotas atkārtoti lietojamās bibliotēkās (sauktas par "bundlers"), ko var izmantot daudzos projektos.

​Galvenie tīmekļa lietojumprogrammu tehnoloģiju steki ir šādi:

  • PHP (PHP: hiperteksta pirmprocesors) ir servera puses skriptu valoda, kas paredzēta tīmekļa vietņu izstrādei, bet tiek izmantota arī kā vispārēja lietojuma programmēšanas valoda. PHP kodu var iestrādāt HTML vai JavaScript kodā, vai arī to var izmantot atsevišķos failos.
  • Python ir vispārējas nozīmes programmēšanas valoda, ko plaši izmanto tīmekļa vietņu izstrādē, jo tā atbalsta vairākas programmēšanas paradigmas un ir vienkārša sintakse. Tai ir arī plaša standarta bibliotēka, kas ietver moduļus daudziem ikdienas uzdevumiem, piemēram, savienošanai ar datubāzēm un e-pasta sūtīšanai.
  • Ruby on Rails (Ruby on Rails, RoR) ir Ruby valodā sarakstīts pilns web ietvars, kas nodrošina noklusējuma struktūras HTTP pieprasījumu apstrādei, HTML šablonēšanai un atbilžu kešēšanai.
  • ​LAMP - LAMP Steks (Linux, Apache, MySQL, PHP) bieži tiek izmantota tīmekļa vietnēm ar lielu datplūsmu, jo tā ir stabila un mērogojama. Lielākā daļa WordPress vietņu izmanto šo tehnoloģiju kopumu, tāpat kā daudzas liela mēroga CMS platformas, piemēram, Drupal un Joomla.

​Kur var atrast izstrādātājus?

Ir daudz veidu, kā atrast tīmekļa izstrādātājus, atkarībā no jūsu budžeta un laika, kas jums ir pieejams.

1. Pašu izstrādātāji

​Ja esat mazs uzņēmums vai organizācija ar ierobežotu budžetu, iespējams, jūsu birojā ir daži cilvēki, kuriem ir dažas pamata zināšanas par kodēšanu. Varat izmantot šos resursus, lai sāktu darbu pie savas pirmās vietnes izveides vai kad nepieciešams veikt izmaiņas esošajā vietnē.

2. Ārštata vai pašnodarbinātas personas

​Ārštata darbinieki ir neatkarīgi līgumdarbinieki, kas strādā no mājām un paši nosaka savu likmi. Tos var atrast Upwork, Fiverr un Codeable. Viņi varēs izveidot vietni no nulles vai palīdzēt ar konkrētiem uzdevumiem, piemēram, SEO vai sociālo mediju pārvaldību.

3. Izstrādātāju uzņēmums

​Jūs varat arī nolīgt izstrādes uzņēmumu, kas specializējas tīmekļa vietņu veidošanā tādiem klientiem kā jūsu. Mūsu uzņēmumā pie projektiem strādā vairāki izstrādātāji, tāpēc viņi tos var pabeigt ātrāk un kvalitatīvāk, nekā to varētu izdarīt atsevišķi ārštata darbinieki.

​Cik maksā pielāgota tīmekļa lietojumprogrammas izstrāde?

​Plānojot izveidot tīmekļa lietotni, ir jāņem vērā daudzi faktori, sākot no iespējām un funkcionalitātes līdz platformām un ierīcēm, kurās tā tiks izmantota. Svarīgi ir arī apsvērt, cik daudz laika un naudas esat gatavs ieguldīt izstrādē un kādas prasmes ir jūsu komandai.

Cenu diapazons pielāgotu lietojumprogrammu izstrādei ir ļoti atšķirīgs atkarībā no šiem faktoriem, bet šeit ir aptuvenas summas par to, ko varat sagaidīt:

​Par pamata e-komercijas tīmekļa vietni ar dažām pamata satura pārvaldības funkcijām varat maksāt no 10 līdz 50 tūkstošiem eiro atkarībā no tā, cik plašas ir jūsu prasības un cik daudz pielāgojumu jums nepieciešams.

​Noslēgumā

Pielāgotu tīmekļa lietojumprogrammu izstrāde ir pielāgotas programmatūras izstrādes apakšgrupa, kas ietver projektus, kuros programmatūras pirmkods tiek veidots no nulles atbilstoši klienta īpašajām vajadzībām un prasībām.

Tā ir atkarīga no konkrētām uzņēmuma vajadzībām un ir paredzēta, lai palīdzētu uzņēmumam sasniegt mērķus īsākā laika posmā. Lai izveidotu veiksmīgu pielāgotu tīmekļa lietojumprogrammu, jums ir jābūt detalizētai, precīzai un kristālskaidrai idejai par to, kas jums ir nepieciešams attiecībā uz lietojumprogrammas funkcionalitāti, dizainu un struktūru.

​Populārākās pielāgotās tīmekļa lietojumprogrammas ir e-komercija, sociālie plašsaziņas līdzekļi, uzņēmuma resursu plānošana, biznesa izlūkošana un klientu attiecību pārvaldība. Tās ietver vienotu sistēmu veidošanu ar integrētiem funkciju kopumiem.

Nepieciešams pielāgots risinājums?


Kas ir Laravel un kāpēc tas jāizvēlas nākamajam mājas lapas izveides projektam 2022. gadā?