No idejas līdz tirgum: jaunu produktu izstrādes būtiskākie posmi

Katru gadu tirgū parādās gandrīz 30 000 jaunu produktu, kā atklāj Hārvarda Biznesa skolas profesors Kleitons Kristensens (Clayton Christensen). Veiksmīga produktu palaišana var ātri aizvirzīt jūsu uzņēmumu uz jauniem augstumiem, taču tas nenotiek nejauši. Tam nepieciešama labi strukturēta, sistemātiska pieeja. Šajā rakstā mēs aplūkosim jaunu produktu izstrādes galvenos posmus, lai uzņēmēji savas inovatīvās idejas pārvērstu tirgū gatavos risinājumos.

Kāpēc vairums jaunu produktu cieš neveiksmi?

Lielākā daļa produktu cieš neveiksmi dažādu iemeslu dēļ, un to izpratne var palīdzēt uzņēmumiem izvairīties no biežāk sastopamajām kļūdām jaunu produktu izstrādē. Šeit ir minēti daži galvenie faktori, kas veicina produktu neveiksmes:

Why Do Most New Products Fail - Midis - 1

  1. Slikta tirgus izpratne: uzņēmumiem ir jāsaprot mērķa tirgus vajadzības, vēlmes un sāpju punkti, lai izvairītos no tādu produktu izstrādes, kas nerezonē ar klientiem.
  2. Atšķirības trūkums: produktiem, kas neatšķiras no konkurentiem, bieži vien ir grūti piesaistīt klientus un izcelties pārpildītajos tirgos.
  3. Inovāciju trūkums: ja tirgū netiek ieviestas jaunas un novatoriskas funkcijas vai uzlabojumi, produkts var kļūt mazāk pievilcīgs salīdzinājumā ar konkurentiem.
  4. Laiks un atbilstība tirgum: produkta laišana tirgū nepareizā laikā vai ienākšana tirgū, kas jau ir piesātināts, var ievērojami palielināt neveiksmes risku.
  5. Juridiskie un regulatīvie jautājumi: noteikumu un juridisko prasību neievērošana var izraisīt produktu atsaukšanu, naudas sodus un kaitējumu reputācijai.
  6. Neelastība: produkti, kas nevar pielāgoties mainīgajām klientu vajadzībām vai mainīgajām tirgus tendencēm, laika gaitā var novecot.
  7. Cenu neatbilstība: pārāk augstas vai zemas cenas noteikšana, neņemot vērā tirgus dinamiku un klientu uztveri, var kavēt produkta panākumus.
  8. Dizaina un lietotāja pieredzes problēmas: produkti ar sliktu dizainu, sarežģītām lietotāja saskarnēm vai neatbilstošu lietotāja pieredzi var atbaidīt klientus un kavēt produkta pieņemšanu.
  9. Neefektīvs mārketings: pat lielisks produkts var gūt panākumus tikai tad, ja tas tiek efektīvi reklamēts. Mārketinga stratēģijas trūkums vai nepietiekams ieguldījums pārdošanas veicināšanā var novest pie vājas atpazīstamības un zema pārdošanas apjoma.

Jaunu produktu izstrādes posmi

Izskatīsim jaunu produktu izstrādes posmus un uzsvērsim katra etapa nozīmi pastāvīgi mainīgajā tirgū.

1. posms: ideju ģenerēšana

Pirmais posms sākas ar ideju ģenerēšanu. Tas ietver prāta vētras sesijas, tirgus izpēti un klientu atsauksmes, lai identificētu potenciālās produktu idejas, kas atbilst jūsu uzņēmējdarbības mērķiem un mērķa tirgus vajadzībām. Veiciniet radošumu un sadarbību savā komandā, lai radītu dažādas idejas.

Stage 1: Idea Generation - Midis - 2

2. posms: ideju pārbaude

Ne katra ideja būs veiksmīga. Šajā posmā uzņēmumu īpašniekiem ir jāizvērtē katras idejas iespējamība un potenciāls. Apsveriet tādus faktorus kā tirgus pieprasījums, izmaksas, tehniskā iespējamība un atbilstība uzņēmuma mērķiem. Ir svarīgi koncentrēties uz idejām, kas atbilst jūsu zīmola misijai un spēj atrisināt reālas problēmas jūsu mērķauditorijai.

Stage 2: Idea Screening - Midis - 3

3. posms: koncepcijas izstrāde

Kad esat atlasījis daudzsološas idejas, ir pienācis laiks tās pilnveidot par dzīvotspējīgām koncepcijām. Izveidojiet prototipus vai konceptuālus projektus, lai ieinteresētajām personām sniegtu taustāmu produkta redzējumu. Definējiet funkcijas, priekšrocības un mērķauditoriju. Novērtējiet katras koncepcijas realizācijas iespējamību, tirgus pieprasījumu un potenciālo rentabilitāti, lai sašaurinātu izvēles iespējas.

Stage 3: Concept Development - Midis - 4

4. posms: tirgus izpēte

Saskaņā ar Gitnux datiem, uzņēmumi, kas ievērojami iegulda izpētē un attīstībā (R&D), gūst par 45% vairāk ieņēmumu nekā to konkurenti. Pirms ievērojamu līdzekļu ieguldīšanas veiciet rūpīgu tirgus izpēti, lai apstiprinātu savu produkta koncepciju. Nosakiet savu mērķa tirgu, izprotiet viņu vajadzības un vēlmes un novērtējiet konkurenci. Šī izpēte sniegs vērtīgu informāciju, kas ļaus pilnveidot jūsu produkta un mārketinga stratēģiju.

5. posms: produktu dizains un izstrāde

Šajā posmā jūsu produkts sāk veidoties. Izveidojiet prototipus vai maketus, lai vizualizētu galaproduktu un apkopotu atsauksmes no ieinteresētajām personām. Šeit ir vērts pieminēt Dyson bezmaisu putekļu sūcējus, kur tika izstrādāti vairāk nekā 5000 prototipi pirms produkta nonākšanas tirgū. Sadarbojieties ar dizaineriem, inženieriem un ražotājiem, lai izstrādātu funkcionālu un estētiski pievilcīgu produktu, kas atbilst kvalitātes standartiem vai minimālajam dzīvotspējīgajam produktam (minimum viable product (MVP)).

Stage 4: Product Design and Development - Midis - 5

6. posms: testēšana un novērtēšana

Pirms produkta palaišanas tirgū ir ļoti svarīgi pārbaudīt un novērtēt tā veiktspēju. Veiciet stingras pārbaudes, lai nodrošinātu funkcionalitāti, lietojamību un izturību. Apkopojiet atsauksmes no beta testētājiem un veiciet nepieciešamos uzlabojumus, lai uzlabotu vispārējo lietotāja pieredzi.

7. posms: mārketings un palaišana

Kad esat izstrādājuši stabilu produktu, ir pienācis laiks izveidot mārketinga stratēģiju, lai radītu atpazīstamību un sajūsmu. Izstrādājiet pārliecinošus vēstījumus, identificējiet piemērotus mārketinga kanālus un izveidojiet palaišanas plānu. Izmantojiet digitālā mārketinga metodes, piemēram, sociālo tīklu un satura mārketingu, lai efektīvi sasniegtu savu mērķauditoriju. Pārliecinieties, ka visas komandas ir saskaņotas un gatavas risināt klientu pieprasījumus, atsauksmes un iespējamās problēmas. Veiksmīga palaišana ir saistīta ne tikai ar pašu produktu, bet arī ar klientu pieredzi.

8. posms: novērtējums pēc palaišanas

Pat pēc veiksmīgas palaišanas produkta izstrādes ceļs nebeidzas. Nepārtraukti uzraugiet pārdošanas apjomus, klientu atsauksmes un tirgus tendences, lai novērtētu produkta veiktspēju. Identificējiet uzlabojamās jomas un izstrādājiet stratēģijas, lai veicinātu klientu apmierinātību un atkārtotus pirkumus.

Kopsavilkums

Nobeigumā jāsecina, ka jaunu produktu izstrāde ir daudzpusīgs process, kas prasa rūpīgu plānošanu, radošumu un neatlaidību. Uzņēmumu īpašnieki, kas pielieto šos galvenos posmus jaunu produktu izstrādē, var palielināt savas izredzes radīt veiksmīgus, tirgum gatavus produktus, kas var veicināt izaugsmi un nodrošināt savu vietu mūsdienu konkurences vidē. Atcerieties, ka inovācija ir nepārtraukts process, tāpēc saglabājiet elastību, uzklausiet klientu atsauksmes un attiecīgi pielāgojiet savu produktu stratēģiju.

Pieteikties eksperta konsultācijai
bez maksas


Ražošanas procesa racionalizēšana: materiālu saraksta izveide, izmantojot Odoo 16. versiju