Digitālā transformācija ražošanas nozarē

Kas ir digitālā transformācija ražošanā?

Digitālās transformācijas jēdziens ražošanas nozarē attiecas uz digitālo tehnoloģiju ieviešanu visās uzņēmuma darbības jomās, tostarp ražošanā, piegādes ķēdes pārvaldībā un klientu apkalpošanā. Tās mērķis ir palielināt efektivitāti, produktivitāti un elastību, vienlaikus samazinot izmaksas un uzlabojot klientu apmierinātību.

What Is Digital Transformation in Manufacturing?

Kāds ir pašreizējais digitālās transformācijas stāvoklis ražošanā?

Pašlaik ražošanas nozarē ir novērojama strauja izaugsme un tendence uz pārmaiņām. Daudzi uzņēmumi jau ir sākuši ieviest digitālās tehnoloģijas un stratēģijas, savukārt citi joprojām ir savas transformācijas sākuma stadijā.

  1. Saskaņā ar Gartner datiem līdz 2022. gadam 70% klientu piesaistes tiks nodrošinātas ar viedajām sistēmām.
  2. Saskaņā ar Gartner datiem, 91% uzņēmumu ir iesaistīti kādā digitālā iniciatīvā, un 87% vadošo uzņēmumu vadītāju uzskata, ka digitalizācija ir viņu prioritāte.
  3. Uzņēmumi 2021. gadā ir iztērējuši 58,3 miljardus ASV dolāru mākslīgajam intelektam, un saskaņā ar Markets and Markets datiem līdz 2026. gadam šie izdevumi palielināsies līdz 309,6 miljardiem ASV dolāru.
  4. Saskaņā ar PwC datiem gandrīz puse no visiem uzņēmumiem apgalvo, ka klientu pieredzes un klientu apmierinātības uzlabošana bija galvenais iemesls sākt digitālo transformāciju.
  5. Saskaņā ar FinancesOnline datiem, 46% mazo uzņēmumu izmanto biznesa inteliģences rīkus.
  6. Saskaņā ar Precedence Research datiem pasaulē lietu internets (IoT) ražošanas tirgū 2022. gadā tika novērtēts 202 miljardu ASV dolāru vērtībā, un tiek prognozēts, ka līdz 2030. gadam tas sasniegs aptuveni 1,169,75 triljonus ASV dolāru.
  7. Deloitte norāda, ka 93 procenti uzņēmumu uzskata, ka AI būs galvenā tehnoloģija izaugsmes un inovācijas veicināšanai ražošanā.
  8. McKinsey norāda, ka ražošanas uzņēmuma digitālajai transformācijai ir potenciāls:
    • samazināt krājumu uzturēšanas izmaksas par 15-20%;
    • palielināt darba produktivitāti par 15-30%;
    • samazināt iekārtu dīkstāvi par 30-50%;
    • palielināt caurlaidspēju par 10-30%;
    • uzlabot prognozēšanas precizitāti par 85%;
    • uzlabot kvalitātes izmaksas par 10-20%.


Kādas tehnoloģijas tiek izmantotas ražošanas digitālajai transformācijai?

  • Aditīvā ražošana, kas pazīstama arī kā 3D druka, izmanto digitālos modeļus, lai slāni pa slānim izveidotu fiziskus produktus. Tā ir noderīga prototipu un pielāgotu produktu ražošanā, ļaujot izveidot sarežģītākus dizainus un paātrināt ražošanas laiku.
  • Robotika un automatizācija kļūst arvien izplatītāka ražošanā, īpaši tādu uzdevumu veikšanā kā montāža un iepakošana Šīs tehnoloģijas veic atkārtotus uzdevumus ātrāk un precīzāk nekā darbinieki, vienlaikus uzlabojot efektivitāti un samazinot kļūdu risku. 

What technologies are used for the digital transformation of manufacturing?

  • ERP sistēmas tiek integrētas ar citiem digitālajiem rīkiem, kā IoT sensori un analītikas platformas, lai nodrošina labāku redzamību un ražošanas procesu kontroli. Arī mākoņu biznesa resursu vadības sistēmas kļūst arvien izplatītākas, nodrošinot uzņēmumiem lielāku elastību un mērogojamību.
  • Paplašinātā realitāte (Augmented reality) tiek izmantota ražošanā, lai nodrošinātu darbiniekiem reāllaika informāciju par produktiem, ar kuriem viņi strādā. To var izmantot, lai sniegtu strādniekiem instrukcijas soli pa solim, izceltu iespējamās problēmas un vadītu darbiniekus sarežģītos procesos.

What technologies are used for the digital transformation of manufacturing?-2

  • Digitālie dvīņi ir fizisku produktu vai procesu virtuālie modeļi, ko izmanto, lai modelētu veiktspēju un optimizētu tos pirms fizisko prototipu izveides. 
  • Visbeidzot, piegādes ķēdes pārvaldību arī ietekmē digitālā transformācija, jo uzņēmumi izmanto tādas tehnoloģijas kā blokķēde un IoT sensori. IoT sensorus var izmantot, lai uzraudzītu krājumu līmeni un izsekotu sūtījumiem, savukārt blokķēdes tehnoloģija var nodrošināt lielāku pārredzamību un drošību piegādes ķēdes darījumos.
  • Izmantojot digitālās tehnoloģijas ražošanā, piemēram, sensorus, iekārtas un ražošanas procesus, tiek ģenerēts arvien lielāks datu apjoms. Tāpēc lielo datu analītika ir kļuvusi par būtisku aspektu ražošanas digitalizācijā. Ražotāji var izmantot prognozējošo datu analīzi, lai paredzētu apkopes vajadzības un samazinātu dīkstāves laiku, paredzot, kad iekārtai būs nepieciešams remonts. Viņi var arī izmantot reāllaika datu analīzi, lai uzraudzītu ražoto produktu kvalitāti, identificētu visas problēmas, tiklīdz tās rodas, un attiecīgi veiktu korekcijas. Analizējot klientu datus, ražotāji var noteikt tendences un preferences, ļaujot tiem pielāgot savus produktus un pakalpojumus, lai tie atbilstu klientu īpašajām vajadzībām. Turklāt lielo datu analītika var arī palīdzēt ražotājiem viņu lēmumu pieņemšanas procesos, pieņemot uz datiem balstītus lēmumus, nevis paļaujoties uz iekšējām izjūtām vai pieņēmumiem.

Kopsavilkums

Digitālā transformācija ir solis, kas nepieciešams, lai saglabātu konkurētspēju mūsdienu straujajā biznesa vidē. Izmantojot pareizo pieeju un atbalstu, ražotāji var atklāt jaunas efektivitātes, produktivitātes un inovācijas iespējas.

Kā pieredzējis biznesa digitalizācijas uzņēmums mēs varam palīdzēt noteikt un ieviest vispiemērotākās tehnoloģijas jūsu unikālajām vajadzībām. Turklāt mēs nodrošinām apmācības un atbalstu darbiniekiem, lai viņi varētu pielāgoties jaunajiem digitālajiem rīkiem un procesiem un pilnībā apzināties digitālās transformācijas priekšrocības.

Pārveidojiet savu ražošanas biznesu jau šodien un izmantojiet visu digitalizācijas potenciālu. Sazinieties ar mums jau tūlīt!

Pieteikties eksperta konsultācijai
bez maksas


Ceļvedis jauninājumos: ieskats Odoo 17. versijā